Evo koja hrana loše utiče na zdravlje vaših hormona!

 

Ravnoteža hormona u telu bitna je za opšte zdravlje organizma. Hormoni kontrolišu našu telesnu težinu, reproduktivno zdravlje, utiču na naše raspoloženje, koncentracijum energiju i san, kao i na rad vitalnih organa.

Postoje razne prirodne namirnice koje se preporučuju za balansiranje horomona u telu. To je najčešće sveža i organska hrana bogata vitaminima, mineralima i namirnice koje imaju protivupalno dejstvo. Na primer, kupusasto povrće, avokado, losos, bademi, maslinovo ulje, organski jogurt i druge zdrave namirnice, začini i biljke.

Detaljan plan ishrane za zdravlje i ravnotežu hornona najbolje će vam pripisati lekar ili nutricionista koji je upućen u to koji hormoni su tačno u disbalansu.

Međutim, postoje namirnice koje kod svakog od nas negativno utiču na stanje hormona ako se prekomerno konzumiraju. To su namirnice koje mnogi od nas imaju u svakodnevnoj upotrebi, a nije nam poznato koliko mogu narušiti naše hormone.

Evo koju hranu treba da ograničite da bi u vašem telu vladao potpuni hormonalni balans:

1. Masno meso - negativno utiče na nivo estrogena u telu (simtpmi kod pojačanog estrogena najčešće su višak kilograma, ciste na jajnicima i bolne i osetljive grudi)

2. Šećer (kolači, torte, slatkiši, zaslađeni napici...) - prekomerno konzumiranje šećera dovodi do insulinske rezistencije čiji su najčešči simptomi policističlni jajnici, višak kilograma i preddijabetes.

3. Preterana konzumacija voća - dovodi do povišenog leptina u telu. Najčešći simptomi su pojačan apetit i višak kilograma.

4. Kofein - preterano konzumiranje kofeina uzrokuje disbalans kortizola (hormon stresa). Najlešći simptomi povišenog kortizola su pojačan stres, nesanica i nekontrolisan apetit.

5. Beli hleb/belo pšenično brašno - prekomerno konzumiranje može uzrokovati pojačano lučenje hormona štitne žlezde i insulinsku rezistenciju. Simptomi su nadutost, iscrpljenost i opadanje kose.

6. Previše mlečnih proizvoda - prekomerno konzumiranje namirnica od mleka može negativno uticati na hormone rasta.

7. Namirnice pune aditiva i toksina (alkohol, grickalice, veštački sokovi, hrana tretirana pesticidima...) - najčešće negativno utiče na disbalans testesterona, a simptomi su problemi sa libidom, nedostatak energije, oslabljen imunitet, mučnine i česte prehlade.

Izvor: Lovesensa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner