Engleske dnevne novine Daily Mail nedavno su objavile clanak u kojem je jogurt okarakterisan kao hrana koja umanjuje depresiju.

 

Ovaj tradicionalni bugarski mlecni proizvod preplavio je svet i stekao veliku popularnost pretezno zbog svojih korisnih bakterija. Da je jogurt veoma koristan za kompletno zdravlje organizma, vec odavno je potvrdjena cinenica. Ipak, americki naucni tim nedavno je otkrio da pored vec poznatih zdravstvenih prednosti jogurta, ovaj napitak u sebi krije i dodatne kvalitete pogodne za ljudski organizam.

Naime, jogurt povoljno deluje na nervni sistem i to tako sto umanjuje odredjene aktivnosti u mozgu povezane sa osecajem teskobe i emocionalne patnje. Uporedo sa tim, jogurt nam moze pomoci u trenucima nedoumice jer podstice impulse zasluzne za donosenje odluka.

Pomenuta naucna ispitivanja dovela su do zakljucka da probiotici koji se nalaze u jogurtu veoma povoljno uticu na mozdane funkcije koje deluju na raspolozenje i cine da se osecamo raspolozenije. Dakle, redovna konzumacija jogurta umanjuje mogucnost razvoja depresije a ukoliko je ona vec ispoljena moze umanjiti simptome depresije, narocito u blazim oblicima bolesti.

Siroj javnosti jos uvek nisu dostupni svi podaci koji govore o jogurtu i konkretnim materijama koje pokrecu ove mozdane promene ali je poznato da odredjene vrste bakterija koje nalazimo u hrani, salju signale mozgu. Tako se kroz odredjeni vremenski period mogu popraviti neke mozdane funkcije. Posto je hrana veoma bitan pokretac svih funkcija u organizmu rodila se nada da ce probioticka terapija jednog dana biti korisna u lecenju ne samo blaze depresije, vec i drugih ozbiljnijih psihickih poremecaja kao sto su anksioznost, Alzheimerova bolest i autizam.

Na kraju treba reci da je pozitivan efekat zapazen kod ispitanika koji su konzumirali probiotik jogurt dva puta dnevno, i to nakon mesec dana.

Bilo kako bilo, ova probioticka terapija je definitivno korisna za opste stanje organizma jer podstice varenje hrane, jaca imunitet organizma, povoljno utice na odrzavanje optimalne telesne tezine i krvnog pritiska. Ako jogurt zaista moze u pozitivnom smislu promeniti i nacin na koji osoba reaguje na okolinu, zasluzuje pocasno mesto u friziderima.

 

http://priroda-leci-sve.com/jogurt-i-depresija.htm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner