Ovoga puta tekst nije o biljkama, već o kozjem mleku koje je izuzetno zdravo. Pročitajte zašto je ono korisno u našoj ishrani.


Kozje mleko spada u najzdravije namirnice pogotovo kada govorimo o mlečnim proizvodima. Njegova hemijska struktura je neverovatno slična majčinom mleku.

Od pamtiveka širom planete kozje mleko se upotrebljava ne samo za ishranu već i kao pomoćno sredstvo za lečenje mnogih bolesti. U sebi sadrži mnoštvo proteina bogatih esencijalnim aminokiselinama, široku lepezu vitamina i nema teško svarljivih masti. Ne samo da je lakše za varenje od kravljeg mleka, već kozje mleko sadrži manje laktoze, pa ga lakše mogu podnositi osobe osetljive na laktozu. Zatim, kozje mleko u odnosu na kravlje u svom sastavu sadrži veći nivo vitamina (pogotovo vitamina B6), minerala (pogotovo kalcijuma), a niži nivo kalorija.

Pošto je blizu savršene hrane i lako varljivo ono je pogodno za ishranu beba neposredno nakon prestanka dojenja. Osim toga, kozje mleko je odlična namirnica za bebe i decu jer ne sadrži određenu vrstu proteina (alfa s1 kazein) koji često izaziva alergijsku reakciju kod dece.

Kroz istoriju čovečanstva kozje mleko se preporučuje za jačanje imuniteta, lečenje i jačanje pluća, protiv tuberkuloze.

Kozje mleko može biti i dobar saveznik u borbi protiv stresa. Ono u sebi sadrži vitamine B1, B2, B6, kao i kobalt koji učestvuje u građi vitamina B12 pa stoga jača nervni sistem i umanjuje mogućnost nastanka megaloblastne anemije. Takođe, kozje mleko je bogato vitaminom A, C, D, E, H i PP, stoga ljudi koji redovno piju ovo mleko dobijaju sve neophodne vitamine što ima veoma pozitivan efekat na ceo organizam.

Narodna medicina kozje mleko preporučuje i osobama sa osetljivim želucem. Fine čestice koje se u njemu nalaze uglavnom neće škoditi ni osobama koje imaju problema sa jetrom.

S obzirom na to da koze jedu koru biljaka njihovo mleko je bogato silicijumom a to je mineral koji pozitivno utiče na kožu, kosu, nokte i nervni sistem.

Na kraju da ne zaboravimo i to da je kozji sir, takođe, moćno prirodno sredstvo za jačanje organizma i zaštitinik od mnogih bolesti.

Zbog svega ovoga, lekovita svojstva kozjeg mleka lako mogu, a i trebaju, primamiti i one osobe koje baš i ne vole njegov miris.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner