Ulje čajevca ili čajnog drveta je jedno od najprodavanijih eteričnih ulja, jer ima veoma široku primenu kao snažno antiseptičko sredstvo. Pa da nabrojimo za šta se sve može koristiti:

 

1. Za dezinfekcuju usta i grla. Uništava bakterije u ustima i otklanja loš zadah.

2. Protiv bakterijskih, virusnih i gljivičnih oboljenja kože i noktiju.

3. Za lečenje rana, opekotina i ujeda insekata.

4. Za dezinfekciju ruku (naročito korisno u periodu kada vlada grip).

5. Protiv akni i bubuljica.

6. Protiv sinusnih infekcija.

7. Kao sredstvo protiv parazita i drugih štetočina.

8. Kao prirodni dezodorans za telo, noge, prostorije, kante za djubre i sl...

Kako se upotrebljava ulje čajevca

Za ispiranje usta i sluznica ulje čajevca se obavezno rastvara u vodi. Sasvim je dovoljna 1 kap ulja rastvorena u čaši mlake vode, kojoj se može dodati i malo morske soli.

Kod infekcije sinusa korisna je inhalacija uljem čajevca. U otprilike 1 litar ključale vode stavlja se 5-6 kapi ulja i udiše para. Inhalaciju treba sprovoditi barem dva puta dnevno u trajanju od 10-tak minuta, a za to vreme glavu prekriti peškirom.

U slučaju ogrebotina i posekotina ulje čajevca je dobrodošlo kao sredstvo za dezinfekciju rane i kao zaštita od moguće infekcije. Pomešajte 1 kap ulja čajevca sa 1 kašičicom kokosovog ili maslinovog ulja i nanesite u tankom sloju na mesto rane. Posle nekoliko minuta isperite cistom vodom a tretman ponovite 2 do 3 puta dnevno.

Kod gljivičnih infekcija noktiju možete takodje koristiti ulje čajevca. Pomešajte 4-5 kapi ulja čajevca sa 1 kašičicom maslinovog ili recimo arganovog ulja. Sačuvajte tečnost u zatvorenoj staklenoj posudi i njome mažite nokte zahvaćene gljivicama 2 puta dnevno, ujutro i uveče. Da biste izbegli širenje infekcije dobro operite ruke nakon aplikacije.

Uopšteno ulje čajevca je vrlo delotvorno biljno sredstvo protiv virusa, bakterija i gljivica, a pošto je prilično bezbedno za spoljašnju upotrebu, može se koristiti za lečenje gotovo svih kožnih infekcija, kao što su na primer: ekcem, atletsko stopalo, virus herpes-simplex, akne...

Osim toga, ono vas može odbraniti od parazita kada želite da uživate u prirodi. Nekoliko kapi eteričnog ulja čajevca ponešajte sa kašičicom baznoga ulja, (na primer opet maslinovog), pa time namažite odećom nezaštićene delove tela. Još efikasniju zaštitu od buva i krpelja dobićete ako tome dodate i par kapi ulja lavande. Budite oprezni sa kućnim ljubimcima, jer su za njih eterična ulja toksična, pa ih na životinje nemojte nanositi u velikim količinama, niti na onim mestima gde ih oni mogu polizati.

 

http://priroda-leci-sve.com/ulje-cajevca.htm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner