Latinski naziv za ovu biljku je "uvek živa" što znači da je neuništiva bez obzira na uslove kojima je okružena. Gde raste čuvarkuća i razmnožava se tu svoju "uvek živuću" i neuništivu energiju prenosi i na kuću i domaćinstvo.

Grci i Rimljani su sadili čuvarkuću pored drugih biljaka da ih zaštite od gusenica, raznih insekata i štetočina, a Karlo Veliki (a kasnije i njegov sin Ljudevit Pobožni) su naredili svojim podanicima da između 72 biljke koje su obavezni da sade na njivama i baštama bude i čuvarkuća. Čuvarkuća je višegodišnja biljka, visoka 10- 60 cm. Ima debele sočne listove složene u rozetu. Zaliva se veoma malo, kao kaktus. Ako je čuvarkuća zasađena u dvorištu nije ju potrebno zalivati.

Cveta od meseca maja do oktobra iu tom periodu se mogu skupljati njeni listovi za čajeve i druge lekovite preparate.

Sveže isceđeni lekoviti sok od čuvarkuće:

Ovaj sok leči opekotine, ujed insekata, kurje oči i bradavice, pege i fleke od sunca, herpes te ispucanu kožu. Sok pomaže i kod upale zubnog mesa, upale uha i grla.

ČAJ OD ČUVARKUĆE

Čaj od čuvarkuće pospešuje izlučivanje mokraće, pomaže kod obilne i bolne menstruacije i dizenterije.Sastojci za pripremu čaja: - 2 kašičice usitnjenih listova čuvarkuće 1 čaša vrele vode Priprema čaja: Listove preliti sa vrelom vodom, ostaviti da odstoji 2 sata, procediti i piti 1/4 čaše, 4 puta na dan pre jela.

MED I ČUVARKUĆA KAO PRIRODNI LEK

Potrebno vam je: - 500 grama domaćeg meda 300 grama listova čuvarkuće Priprema leka: Čuvarkuća se samelje i pomeša sa medom. Ostaviti da odstoji nekoliko dana. Konzumira se kašičica smese na prazan stomak i nakon toga se ne jede ništa 2 sata.

Zimi zbog smanjene fizičke aktivnosti dolazi do povećanog zadržavanja štetnih materija u organizmu. Smesa od čuvarkuće i meda ubrzava metabolizam i čisti telo od toksina. Takođe se koristi i kod srčanih mana po preporuci ruskih lekara. Dokazano je da uspešno leči miome na materici i ciste na jajnicima.

MAST OD ČUVARKUĆE

Potrebno vam je: - 1 šaka sitno iseckanih listova čuvarkuće 200 grama masti Mast se opere u 9 voda. U jednoj šerpici se pomešaju svi sastojci. Na laganoj temperaturi se mast otopi, bez kuvanja, čim se otopi skloni se sa vatre i ostavi 12 sati da odstoji. Posle toga se mast ponovo lagano zagreje da postane tečna, procedi se i pretoči u teglicu. Čuvati u frižideru. Mast od čuvarkuće je lekovita za: Rane koje su nastale od udarca i prignječenja, zagnojene rane koje neće dugo da zarastu, otoke i protiv sunčevih pega i fleka na koži, ubode insekata i fistule.

Izvor: Dnevne.rs / biljke-kao-lek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner