Lincura je višegodisnja lekovita biljka ciji koren moze biti star i do 50 godina. Koren joj je inače vrlo dugačak, bogato razgranan i snažan. Cvetovi su svetložute boje. Lincura raste u grmlju na pustim livadama, pašnjacima.

 

U lekovite svrhe upotrebljava se koren i to samo starijih biljaka. Svez koren je neprijatnog mirisa ali kada se osuši dobija sasvim drugu prijatnu aromu. Pri sušenju koren treba zaseci po dužini da bi se sto brze osušio.

Lekovita svojstva lincure

Lincura ili srčanik je jedna od najstarije poznatih lekovitih biljaka. Koren lincure od davnina spada u najefikasnija prirodna sredstva za lečenje svih bolesti želuca. Ona olakčava varenje hrane, mučninu, žgaravicu. Pospešuje izlučivanje želudacnih sokova. Upotrebljava se kao prirodni lek za lečenje bolesti žuci, jetre i nedostatka apetita. Osim toga za lečenje groznice, hroničnog zatvora, otežanog disanja, astme, nesvestice. Za spoljnju upotrebu primenjuje se za lečenje i čiscenje rana i raznih povreda na koži. Jača krv i utice na povećanje crvenih i belih krvnih zrnaca i to baš u onoj razmeri kakva treba da bude pa se zbog toga upotrebljava za lečenje malokrvnosti. U kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama koristi se za lečenje jos dosta raznih oboljenja. Rakija sa lincurom koristi se kao oblog i efikasno sredstvo protiv mučnine.

Čaj od lincure

Čaj od lincure dobro je koristiti ukoliko se ima bilo kakvih stomačnih problema kao sto su gorušica, nadutost, mučnina, nedostatak apetita i slične tegobe a priprema se na sledeći način:

U jednu šolju hladne vode potopiti jedan gram korena lincure. Šolju poklopiti i ostaviti da odstoji 4 sata. Čaj piti sat vremena pre obroka, dokle god se ne postigne željeno izlečenje.

 

http://www.priroda-leci-sve.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner