Kokosovo ulje je jestivo ulje koje je dobijeno iz srži kokosovih oraha ubranih sa kokosovih palmi (Cocos nucifera). 
Upotreba ovog ulja je široko rasprostranjena, a njegova povoljna dejstva na ljudski organizam su odavno poznata.


Ako govorimo o nutritivnim vrednostima, ustanovljeno je da 15 ml, odnosno jedna supena kašika ovog ulja ima 117 kalorija, 13,6 grama masti, nema proteina, ugljenih hidrata i sadrži vrlo male količine ili ne sadrži uopšte vitamine i minerale. Dakle, kokosovo ulje se sastoji od 100% masti, čija struktura podrazumeva prisustvo uglavnom masnih kiselina i triglicerida čiji lanci su srednje dužine, što podrazumeva da se oni teže nakupljaju u organizmu a lakše se sagorevaju nego masti dugih lanaca koje su prisutne u mastima životinjskog porekla.

Ali, nije svako kokosovo ulje koje nađemo u prodaji korisno i zdravo. Naime, postoji hidrogenizovano kokosovo ulje koje, kao i ostala ulja koja su prošla kroz ovaj proces, sadrži trans masti koje loše utiču na zdravlje čoveka. Takođe, postoji rafinisano ulje, koje je tretirano raznim hemikalijama i koje je takođe štetno za zdravlje čoveka. Međutim, da biste bili sigurni u povoljnosti korišćenja kokosovog ulja, uvek uzmite devičansko ulje koje je ekstrahovano iz svežih kokosovih oraha i nije tretirano visokim temperaturama i hemikallijama. O ovakvom kokosovom ulju ćemo ovde govoriti.

U studijama u kojima je proučavan uticaj supstanci iz kokosovog ulja na kardiovaskularni sistem, došlo se do zaključka da ovo ulje dovodi do povišenja dobrog holesterola (HDL) i do sniženja lošeg holesterola (LDL). Ovo saznanje je od značaja, jer se unošenjem namirnica koje imaju ova svojstva može smanjiti rizik za nastanak kardiovaskularnih oboljenja. 

Takođe, ustanovljeno je da korišćenje kokosovog ulja u studijama koje su vršene na eksperimentalnim životinjama ma povoljan efekat na dijabetes melitus, omogućavanjem bolje iskoristljivosti insulina i poboljšanjem metabolizma šećera.

Nove studije ukazuju na potencijalno dobar efekat kokosovog ulja pri lečenju infekcije gljivicama iz roda kandida. Takođe, pominje se i njegov uticaj na smanjenje progresije Alchajmerove bolesti, antimikrobno, kao i antioksidantno dejstvo.

Za šta se koristi kokosovo ulje?

Poznato je da se kokosovo ulje koristi u kulinarstvu, a posebno je zbog toga što sporije oksidira nego druga ulja, čak i na visokim temperaturama, što znači da je manje verovatno da će doći do njegove užeglosti i nastanka materija koje su štetne za ljudsko zdravlje.

Pokazalo se da kokosovo ulje može da ubrza gubitak telesne težine kada se konzumira svakodnevno, da poboljša san, ubrza zarastanje kože nakon oštećenja, infekcije ili opekotina, olakša bol kod postojanja hemoroida i poboljša cirkulaciju.

Upotrebom na koži, koristi se za njeno čišćenje, čini je mekom, a nanošenjem na usne deluje kao prirodni balzam. Može da se koristi kao losion nakon brijanja. Pomešano sa solju, može se koristiti za skidanje suve kože na tabanima, a mazanjem na kutikulu nokta poboljšava njihov rast. 

Mazanjem ovog ulja na kožu glave, poboljšava se rast kose, ona postaje mekša i sjajnija, a upotrebljava se tako što se nanese na kosu i ostavi par sati, a zatim ispere nekoliko puta šamponom.

Kokosovo ulje se čuva na suvom, tamnom i hladnijem mestu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner